پمپهای صنعتی جزو مهم ترین تجهیزات صنعتی پرکاربرد محسوب میشوند که در صنایع مختلف براي
جابجایی سیالات به کار میروند. از پمپهای صنعتی در مکانهایی همانند نیروگاهها، پالایشگاه، داروسازي، صنعت نساجی و… استفاده میکنند. با استفاده نامناسب و طولانی مدت از این پمپ امکان خراب شدن دستگاه افزایش مییابد.
در ادامه با انواع پمپهای صنعتی و نکات لازم جهت نحوه نگهداری از آنها آشنا خواهیم شد.
تعمیر و نگهداری پمپهای صنعتی
هزینههای تعمیر پمپهای صنعتی بسیار بالا است؛ بنابراین باید به صورت اصولی از دستگاه استفاده کرد؛ همچنین با استفاده از برنامههای بهینه سازی دستگاه را توسط تعمیرکاران بررسی و کنترل کنید تا ایرادات دستگاه را برطرف کنند. استفاده از برنامه بهینه سازی باعث میشود تا دستگاه به صورت کامل خراب نشده و از پرداخت هزینههای بالای تعویض در امان باشید.
انواع پمپهای صنعتی و کاربرد آن
قبل از اینکه نحوه نگهداری و تعمیر پمپهای صنعتی را بررسی کنیم بهتر است که با انواع پمپهای صنعتی آشنا شویم. پمپهای صنعتی انواع مختلفی دارند و کاربردهاي آ نها نسبت به مدل دستگاه و نوع پمپ کاملا متفاوت است. پمپها در مرحله اول به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
- پمپهای جا به جایی مثبت و پمپهای دینامیکی که کاربرد هر کدام متفاوت است.
- پمپهای دینامیکی معمولا مقدار ثابتی از سیلات را در هر دوره جا به جا میکنند.
- پمپهای جا به جایی مثبت نیز فشار بسیاری را بر سیلات وارد میکنند اما هزینه جا به جایی دستگاه به نسبت پایین است و بیشتر از آ ن برای جا به جایی روغن استفاده میکنند.
- پمپهای جا به جایی مثبت خود نیز به دو دسته پمپ چرخشی و پمپ رفت و برگشت تقسیم میشوند.
- پمپهای چرخشی نیز دارای نمونههای مختلفی هستند که از نمونههای آن میتوان به پمپ دندهای، پمپ پیچ، پمپ لوب، پمپ روتوری، پمپ پلانچر، پمپ پرهای اشاره کرد. پمپهای رفت و برگشت نیز داراي دو نوع هستند که شامل پمپ پیستونی و دیافراگم است.
- از پمپهای رفت و برگشتی براي تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی هیدرولیکی استفاده میکنند و جز پمپهای پرمصرف شناخته میشود. پمپ دینامیکی نیز شامل پمپهای گریز از مرکز، توربین و پروانهای است.
این نوع از پمپها از نوع پرکاربرد در صنایع مختلف هستند و به انتقال سیالات سرعت می بخشند.
نحوه نگهداری پمپ و موارد پیشگیری از خرابی
براي جلوگیری از خراب شدن پمپ و حفظ کارایی دستگاه رعایت چند نکته بسیار ضروری است:
- قبل از استفاده از دستگاه بهتر است دفترچه راهنما را به صورت دقیق مطالعه کنید.
- با توجه به نکات گفته شده در دفترچه از پمپ استفاده کنید.
- با سیستم و کارکرد پمپ آشنا شوید.
- براي پیشگیری از خرابی پمپها از ولتاژهاي مناسب با دستگاه استفاده کنید.
- با توجه به کشش دستگاه و زمان مناسب مصرف از دستگاه استفاده کنید و به مدت طولانی دستگاه را
روشن نگذارید.
نگهداری سایر لوازم پمپ و تجهیزات
علاوه بر رعایت نکاتی براي نگهداری از پمپ و استفاده درست از آن باید برخی نکات را در جهت حفظ و نگهداری از قطعات اصلی این محصول نیز رعایت کنید. برای کارکرد بهتر پمپ و جلوگیری از خراب شدن دستگاه قطعاتی همانند کنترل پمپ، شیر کنترل، فشار سنج دستگاه، کمپرسور پمپ، شیر ایزوله و شیرهای چک را به صورت دورهای بررسی کنید.
سلامتی قطعات اصلی کارکرد درست و افزایش طول عمر دستگاه را به همراه دارد. قطعات اصلی و کاربردی پمپ را باید همواره در نظر بگیرید و از قطعات اصلی همانند یاتاقان، سیلها، رینگ، واشر، پروانه به صورت یدکی خریداري کنید تا در صورت نیاز، قطعه خراب شده را راحتتر تعویض کنید.
عیبیابی پمپ های صنعتی
اگر پمپ شما حین کارکرد سر و صداي زیادی از خود ایجاد میکند، میتواند به دلیل موارد زیر باشد:
- پوسیدگی و فرسوده شدن رینگها
- خراب شدن یاتاقان
- تراز نبودن دستگاه
- خراب بودن کمربند و چرخها
- بالانس نبودن دستگاه
- کفی سیلها در کف دستگاه جریان پایین ماده به کار رفته
- سرعت بالا
- گرم شدن موتور آ ب
- مشکلات برق و نوسانات
هزینه هاي تعمیر و نگهداری از پمپ های صنعتی
هزینه تعمیر پمپ با توجه به نوع جنس پمپ، قطعه خراب شده، قیمت قطعات، دستمزد و غیره محاسبه میشود. اگر دستگاه را چندین مرتبه تعمیر کردهاید و دوباره نیاز به رسیدگی دارد هزینه شما به دلیل سرویس تخصصی افزایش مییابد.
هر دستگاه مختص به کار و جنس خود مدت زمان خاصی مورد استفاده قرار میگیرد و قطعات آن به مرور زمان خراب میشوند که با نگهداری و استفاده بهینه طول عمر دستگاه افزایش مییابد. نگهداری اصولی دستگاه هزینه چندانی ندارد ولی در مقابل باعث افزایش طول عمر دستگاه و کاهش هزینههای تعمیر و تعویض قطعات می شود.
پترو رهان پمپ
سخن پایانی
اگر شما هم از پمپهای صنعتی استفاده میکنید بهتر است که با کنترل دورهای محصول را چک کنید تا بتوانید ایرادات کوچک را با کمترین هزینه برطرف کنید. با برطرف نکردن ایرادات کوچک مشکل دستگاه بیشتر میشود و شما باید هزینه بیشتری را برای تعمیر و یا حتی تعویض قطعات پمپ بپردازید.
اگر پمپ شما خراب شد و سر رشته ای از نحوه تعمیر نداشتید از افراد متخصص در این حوزه کمک بگیرید تا دستگاه شما را به صورت اصولی بررسی و مشکل را عیبیابی کنند. در این مطلب شما را با انواع پمپهای صنعتی و نحوه نگهداری اصولی از آن آشنا کردیم. به طور کلی بررسی دورهاي قطعات پمپ و رعایت نکات ذکر شده باعث کارکرد درست و افزایش طول عمر دستگاه میگردد.